Historie

De Hanze race is een zeil- openingstocht en wordt gevaren in een weekend in mei. De tocht heeft een wedstrijd karakter. Deze tocht werd in de begin jaren georganiseerd door de ZC’37 en WSV De Riette.
In de loop van de jaren sloten zich ook de Buitenhaven en het Koggeschip aan.
De tocht is al zo’n 36 keer gevaren.
In die begin jaren ging de tocht zaterdag naar Enkhuizen en zondags weer terug naar Kampen en was het vooral een gezellige toertocht. Door de jaren heen nam de deelname gestaag toe en ook de wat kleinere zeilboten gingen deelnemen. Dat had tot gevolg dat deze zeilers erg lang nodig hadden voor de grote afstand.
Men besloot toen de tocht te verleggen naar Urk. De groei van de schepen ging door, vooral in de hoogte. Daarmee werd de Ketelbrug een belemmering. De laatste jaren wordt de tocht op het Ketelmeer gevaren en hebben we geen rekening te houden met de Ketelbrug.
Ook is op enig moment besloten om de SW cijfers van het Watersportverbond te gaan gebruiken, om zo op basis van de handicap van het scheepstype, een eerlijker berekening te maken van wie uiteindelijk de over-all winnaar is geworden van beide dagen.
De overnachting vindt plaats in Schokkerhaven en s ‘avonds is het een gezellig samenzijn, vaak onder het genot van een stukje muziek en een drankje. Om dit allemaal te verwezenlijken zijn er een aantal sponsoren en deelnemende verenigingen doen een duit in het zakje.Het Hanze comité bestaat uit leden van de ZC ’37, De Riette, de Buitenhaven en het Koggeschip.

Wilt u meer weten over deze openingstocht dan kunt u contact opnemen met de organisatie.